Infosenter

Behandling av treporter i Mahogny og andre edeltre (Grandal)

Mahogny speilport ferdig montert i garasje

For at en mahogny treport skal holde seg fin ved minst mulig vedlikehold er det viktig å gi porten den riktige behandlingen.

OVERFLATEBEHANDLING / VEDLIKEHOLD AV GRANDAL MAHOGNY PORTER OG DØRER

49b1aa9aba9876cc48c61e32fcff5268927b79b3?t=0acb08e0740f0860b133d46c94739a14

Til mahognyporter vil vi anbefale Larco Super Secu mahognypigmentert treolje fra Larco. Dette er olje som trekker godt inn i trevirke og gir en overflate som ikke kan flasse. Oljen er også tilsatt pigment som forsinker/hindrer at porten vil falme.

Ved førstegangsbehandling anbefales to strøk med minst en dags opphold mellom behandlingene. Det er viktig å behandle hele porten, både utvendig og innvendig.

Dersom porten er førstegangsbehandlet ved fabrikk er det Larco oljen som er benyttet. Andre produkter som også kan benyttes er Trebitt fra Jotun eller Gori 88. Til utvendig bruk skal produktene være tilsatt pigment(farge). To tynne strøk er tilstrekkelig ved første behandling.

VEDLIKEHOLD

NB! Ethvert arbeid med portens mekaniske deler må foregå med den største oppmerksomhet. Fjærer, wiretrinser, wire og festepunkter er utsatt for store strekkrefter og kan forårsake alvorlig skade.

Arbeid med disse deler bør utføres av kvalifisert personell.

Av hensyn til portens varighet og driftssikkerhet vær nøye med vedlikehold.

Kontroller jevnlig trinser, fjærer og wirer.

Rengjør og smør alle mekaniske bevegelige deler minst 1 gang pr. år med smøreolje.

Etterbehandling av treverket skal foretas når portoverflaten virker tørr, dvs. når vann ikke lenger preller av på overflaten. Rengjør porten godt før et nytt tynt strøk olje påføres, gjerne med en fille. Løden i mahogny materialet fremkommer også bedre jo oftere behandlingen foretas.

Vi vil ikke anbefale å behandle portene med produkter som gir en fyldig overflate som kan flasse, for eksempel Benarolje eller tilsvarende.

NB! Filler som er brukt til oljing kan være selvantennende.