Infosenter

Guide for å smøre og vedlikeholde din garasjeport

reservedeler til garasjeport

Dette er ment som en enkel og kortfattet guide til hvordan du selv kan kontrollere og smøre opp din garasjeport. Her fokuserer vi på leddport som er den mest vanlige porttypen i Norge og den typen som trenger mest vedlikehold.

Vedlikehold du kan gjøre selv

Her går vi gjennom den årlige servicen du kan gjøre selv. Du bør minimum gjøre dette en gang i året. Dette erstatter ikke det faktum at porten din bør ettersees av en profesjonell minimum hvert 5 år eller om det oppstår feil.

Det er tunge deler i bevegelse her - og det er vaiere og fjærer som kan ryke. Det er en viss risiko for personskade så det er viktig med ettersyn av profesjonelle og at man ikke gjør noe man ikke har kontroll på.

Hva trenger jeg for å vedlikeholde porten min?

  • En god, tyntflytende olje på spray med rustløsende og penetrerende egenskaper (vi har vår egen servicespray som vi STERKT anbefaler)
  • Drill eller muttertrekker med moment
  • Gardintrapp

1. Se over garasjeporten

Vi skal først starte med en visuell kontroll av garasjeporten der vi ser over delene. Er det noe som ser feil eller skjevt ut? Mangler det noe trinsehjul? Ser vaierne hele og fine ut (om de har begynt å flise bør du skifte de straks)?

2. Frikoble garasjeporten og løft den opp og ned

Om garasjeporten din har portåpner er det nå på tide å frikoble denne. Dette gjør du ved å dra i den røde snoren som henger i taket. Lær deg samtidig hvordan nødåpnersystemet fungerer på din portåpner.

Løft garasjeporten opp og ned. Kjenner du noe motstand underveis? Er det noe som lager gnisselyd (tenk metall mot metall)?

En garasjeport skal fint kunne løftes opp og ned med én hånd uten å bruke nevneverdig styrke. Noter deg evt. problemområder der du opplever at porten går tyngre.

Om garasjeporten er tung å løfte, eller at den faller ned mot bakken så er ikke garasjeporten i balanse. Det vil si at fjærene ikke jobber som de skal - enten fordi de er utslitt, feilmontert eller at de trenger justering.

Kontakt din lokale leverandør for å få tips til eller å få utbedret dette (om du holder til i Oslo eller Akershus kontakter du oss).

3. Kontroller og evt. etterstram skruer

Nå er det på tide og se over skruene på garasjeporten. Du ser alle hengsler og beslag er festet med selvborrende skruer. Her er det viktig å gå forsiktig frem - om garasjeporten din er av lavpris-sorten så er det veldig enkelt å overstrømme her og ødelegge for enn selv!

Bruk moment på drillen eller mutterrekkeren og prøv deg frem med innstillingen. Stram så alle skruer og se til at de sitter godt. Rett opp evt. skjeve beslag og hengsler.

4. Smør opp garasjeporten

Nå kommer det som er aller viktigste, nemlig å smøre opp garasjeporten din. Det finnes deler rundt om på porten med kulelager - og steder der det er metall mot metall. Her setter det seg støv og skit fra garasjen din.

Det er viktig å få renset dette og smurt opp med ny olje. Vår olje vil i tillegg til dens rensende og smørende egenskaper også legge igjen et beskyttende lag mot fukt som varer opptil 12 måneder. Det forhindre at korrosjon og rust får utvikle seg.

Hva skal smøres?

  • Kulelager til trinsehjul og vaiertrinsehjul
  • Alle hengsler på porten (ofte har disse et lite smørehull)
  • Fjær om du har torsjonsfjærer

Dette må du huske på å minimum gjøre en gang i året!

Porten må smøres - enkelt og greit. Du må gjøre dette minimum en gang i året, men helst et par ganger.

Om opplever problemer med garasjeporten din - eller ønsker en profesjonell vurdering så kan du gjerne ta kontakt med oss. Vi kan bistå over telefon og e-post, men vi har også dyktige montører og serviceteknikere i Oslo, Bærum, Asker og Akershus som kan bidra.

Ta kontakt med oss her for å bestille service og ettersyn.